“Αν δεν ψηφίσετε ΟΛΚέ, θα κάτσετε εκειέ”! – Ο “Αρχηγός του Ηρακλείου”, Παντελής Φραγκιαδάκης, με το τραγικό τέλος (βίντεο- εικόνες)

Ο Παντελής Φραγκιαδάκης ήταν μια γραφική μορφή της πόλης του Ηρακλείου, που στα τέλη της δεκαετίας του 1980 εμφανίστηκε με ένα κόμμα του οποίου ήταν ιδρυτής, αρχηγός και μοναδικό μέλος. Ένας άνθρωπος που, όπως έλεγαν, στη δουλειά του ήταν εξαιρετικός. Είχε σιδεράδικο και ήταν καλός μάστορας. Διατεινόταν ότι είχε κάνει και εφευρέσεις, γι αυτό είχε και το παρατσούκλι «ο εφευρέτης».

Ο Παντελής, απογοητευμένος όπως οι περισσότεροι Έλληνες από όσα συνέβαιναν στη χώρα δεκαετίες τώρα, αποφάσισε κάποια στιγμή να σώσει τον τόπο! Την Κρήτη, πρωτίστως, αφού το κόμμα του απευθυνόταν στους Κρητικούς. Πήρε το αγροτικό του αυτοκίνητο, έβαλε μια μικροφωνική, τύπωσε και προκηρύξεις με το πρόγραμμά του κι άρχισε να γυρίζει το Ηράκλειο και να ζητάει οπαδούς και ψήφους.

Ολοκληρωμένη Κοινωνική Ένωση το έλεγε το κόμμα του. ΟΛΚΕ, δηλαδή. Ολκέ, με τον τόνο στη λήγουσα.  Και βασικό σύνθημα, «Νέα λεωφόρος – Γνήσιος φωτισμός»!

«Αν δεν ψηφίσετε ΟΛΚΕ  θα κάτσετε εκειέ», φώναζε συχνά. Γελούσε κι ο ίδιος με όσα έλεγε, αλλά πολύ γρήγορα ξανάπαιρνε το σοβαρό του και άρχιζε να λέει το πρόγραμμά του. Για την παιδεία που για να αναβαθμιστεί θα πρέπει να έχει λιγότερα βιβλία.  Για τα σχέδια πόλης, για τις διανοίξεις δρόμων, για τις 2.000 γεωτρήσεις. Πάντα και μόνο στην Κρήτη, αφού το κόμμα του Παντελή μόνο για την Κρήτη σκεφτόταν.

Ήθελε ο λαός να ψηφίζει με δημοψηφίσματα, για κάθε θέμα. «Το πρόγραμμα μας θα λειτουργεί με δημοψήφισμα του λαού, χωρίς αμφιβολία», έλεγε και έγραφε.

Και θα το επέβαλε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν εκλεγόταν. «Να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας από τον Αντρέα ή το Μητσοτό», όπως έγραφε στην προκήρυξή του. «Όποιος θα σχηματίζει κυβέρνηση θα του απαιτούμε το πρόγραμμά μας ή το θέλει ή όχι».

Ο Παντελής παρουσίαζε το πρόγραμμά τους στις πλατείες και τα καφενεία. Ερχόταν και στις εφημερίδες και ζητούσε συνεντεύξεις, για να ξεστραβωθεί ο κόσμος και να μην τον εξαπατούν άλλο, όπως έλεγε.

Έβγαινε και στις πλατείες. Στην πλατεία Ελευθερίας σταματούσε το αγροτικό του, ανέβαινε στην καρότσα και άρχιζε τους λόγους, γεμάτο χωρατά, για τα οποία κι ο ίδιος γελούσε συχνά. Αλλά έτρωγε και γιαούρτια, τα οποία σιγά – σιγά συνήθισε. Κι όταν δεν του πετούσαν, ρωτούσε από μικροφώνου, «σήμερα δεν έχει γιαούρτι»;

Ο Παντελής Φραγκιαδάκης, που μπορεί να μην είχε οπαδούς του κόμματός του αλλά είχε πολλούς που τον αναζητούσαν στις εκλογές, χάθηκε κάποια στιγμή ξαφνικά. Κι εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, βρέθηκε νεκρός μέσα στο καμένο του σπίτι… Η φωτιά ξέσπασε ενώ ο Παντελής προσπαθούσε να ζεσταθεί με μια σόμπα…

Τα ντοκουμέντα του Παντελή είναι από τον κ. Ζαχαρία Νικολακάκη..

Δείτε κι ένα βίντεο με μια συνέντευξή του, το 1991, στον Γιώργο Βιτώρο και σε εκπομπή που έκανε τότε στην Κρήτη  tv. Μια συνέντευξη που έδωσε όμως ως εφευρέτης κι όχι ως αρχηγός!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί